Pers

Hi-Ha-Hilarius - De lach van Marleen - NH Radio - 1 september 2020

Sjoerd Hilarius:
Dat lachen leuk en goed voor je is....dat weten we allemaal! Dat is ook de reden dat ik lachen hoog in het vaandel heb zitten. Ik vind dat er in de journalistiek TE weinig 'leuke' reportages worden gemaakt. Vandaar dat ik in de show ook vaak lachcoach Marleen Heeman had zitten. Als iemand de lach aan de kont heeft hangen, is zij het!

Beluister het geluidsfragment hier of navigeer naar de pagina "De lach van Marleen" in het menu links.

Interview met Marleen Heeman bij NH Radio op 3 juni 2019

Op 3 juni 2019 gaf Marleen Heeman een interview bij NH Radio. Beluister het geluidsfragment hier of navigeer naar de pagina "Interview NH Radio" in het menu links.

HiHahahahahahahahaha hahahahahahahaHilarius! - RTV NH - 4 mei 2014

CASTRICUM Hahahahahahahahaha! Hahahahahahahahahaha! Hahahahahahahaha,......hèhè.....hahahaha! Hahahahahahahahahahahaha! Hihihihihihi! Tjongejonge, das lachen! En dat wordt het nog veel meer vandaag, want HiHaHilarius viert vandaag 'De Dag van de Lach'.

Internationaal gezien is deze dag op 4 mei, maar in Nederland vieren wij dit vanwege de dodenherdenking liever op een andere dag. Maar wat is lachen nou eigenlijk en waarom is dit zo persoonlijk? Als je het opzoekt beschrijft wikipedia lachen als volgt: 'Lachen is een reactie van mensen op humor, of een uiting van blijdschap, opluchting of spanning. Het komt tot uiting in een beweging van de mond of het uitstoten van bepaalde geluiden. Er bestaan verschillende vormen van lachen.' Tja, redelijk vaag allemaal! Daarom is er vandaag maar één oplossing: We gaan het zelf bewust ervaren hoe het is om te lachen samen met humorcoach Marleen Heeman. Nadat Sjoerd zich voorstelde met zijn achternaam, kwam Marleen al niet meer bij. Een lach die ruim drie minuten duurde. Tja en dan gaat het vanzelf!

Lees meer op http://www.rtvnh.nl/nieuws/142547.

Man Bijt Hond

Opnieuw nodigde "Man Bijt Hond" Lachdocent Heeman uit voor een sessie met hun fans op bustour ivm de laatste uitzending van dit seizoen.
Kijk vrijdag 8 mei 2009 op de NCRV ned 2. www.uitzendinggemist.nl
 

woensdag 23 maart Nieuwsblad van Castricum
Nooit geweten
(In deze rubriek verrassende verhalen van oud journalist Peter van Trigt)

Ha,ha,ha
"Ha, ik lach bij't zien van mijn schoonheid in deez'spiegel". Het is het standaardlied van Bianca Castafiore en bevat een drievoudige grap. De "Milanese nachtegaal" is geen schoonheid, maar een slagschip en haar zang doet zowel bij "kapiteintje" Haddock als Kuifje onmiddelijk de haren te berge rijzen. Maar t mooiste is dat zijzelf al zingend keihard lacht om wat voor de anderen om te huilen is.
Volgens marleen Heeman, lachdocent en humorcoach, is dat nu een typisch voorbeeld van omkering. Je wordt op het verkeerde been gezet en dat werkt op je lachspieren.

Creatief therapeut
Humorcoach? Bestaat dat? Marleen : "Oorspronkelijke was ik creatief therapeut darma in de kinderpsychiatrie. Via muziek, spel en beweging kun je kinderen laten uiten wat ze nog niet in woorden kunnen vatten.
Sinds "92 ben ik voor mezelf begonnen en werk ik niet alleen meer met kinderen maar ook veel met volwassenen. Tijdens congressen wordt ik bijvoorbeeld ingeschakeld om tussendoor voor een moment van ontspanning en verstrooiing tegelijk te zorgen. Anders kun je onmogelijk je aandacht bij alle lezingen houden die er zo'n dag geboden worden. Toen ik ermee begon was dat erg vernieuwend, maar nu is het standaard geworden en treedt er tussendoor bijvoorbeeld een orkestje op.
Het belangrijke van humor en de spontane lach is het gemakkelijker bespreekbaar maken van zaken die anders onder hun eigen gewicht dreigen te bezwijken. Ik leer mensen als het ware, via allerlei eenvoudige spelvormen, zichzelf niet zo serieus te nemen. En tevens probeer ik beide hersenhelften beter met elkaar te laten samenwerken. Dat leidt tot creatieve energie en minder stress. Humor en spel is ook een middel om on- of moeilijk bespreekbare zaken toch over tafel te brengen."

Gezond
Marleen probeert mensen ervan te doordringen dat lachen gezond is. Het spreekwoord zegt het al, maar de praktijk is vaak anders. Daarom organiseert ze onder andere lachwandelingen, in de Castricumse duinen of in het bos. "Als ik de mensen vraag, of ze meer willen lachen, dan is het antwoord eigenlijk altijd ja. Tijdens de wandeling is daar alle gelegenhied voor en het is leuk om te om te zien hoe de deelnemers vaak spontaan beginnen te huppelen of liedjes beginnen te zingen.
"Binnenkort start ik, en dat is ook een experiment voor mij, met lachmeditatie. De sessies duren niet langer dan een uur en eindgen altijd in stilte waarbij het helemaal aan de deelnemers is of ze één of alle zes sessies willen bijwonen."

P.S. Het spreekt haast voor zich dat er tijdens het intervieuw vaak en hartelijk is gelachen.dinsdag 21 april Noord Hollands Dagblad, editie Kennemerland.

Bellen met...
"Lachen met Marleen is heel erg gezond."
De meeste mensen weten dat wel, maar doen het veel te weinig.
Gelukkig kunnen ze op vrijdag 15 mei om 19.00 uur in Castricum met een lachwandeling mee.

Was je altijd al een lachebekje?
Op school was ik vrolijk en speels. Dat betekent niet dat ik een enrome komiek ben ofzo. Mijn doel is de mensen de lach in zichzelf te laten terugvinden. Ook al gaat het minder goed met je, je kunt altijd blijven lachen.Ik kan mezelf als voorbeeld nemen: al heb ik last van mijn knie, ik kan ook blijven lachen. Dat is veel beter dan gaan zitten somberen.

Hoe is het allemaal begonnen?
Ik ben vanaf 1992 al bezig met een programma om de sfeer bij bedrijven te verbeteren. Vanaf 2000 ben ik me gaan specialiseren als humorcoach..
Met mijn "Grote Humor en Creativiteitsspel"geef ik bedrijfstrainingen.
Het spel kan ook aan instellingen en bedrijven worden verkocht die het zelf gaan spelen.
De opzet is onderlinge communicatie verbeteren en tot creatieve oplossingen komen.

Stuit je wel eens op cynische onwillige mensen?
Die zijn er natuurlijk wel, maar zelfs scetici zie je toch wel glimlachen bij een training.
Ik forceer mensen nooit om mee te doen.

Is het tijdens deze crisis moeilijker om mensen te laten lachen?
Eigenlijk niet, want lachen is immers gratis. en je gaat je er gelijk beter van voelen.. Lachen is positief en dan heb ik het natuurlijk niet over uitlachen. Daar gaan mijn trainingen niet over.

Hoe zit het met de lachwandeling?
Een paar keer per jaar maak ik met een grote groep mensen lachwandelingen in het Purmerbos.
Ook dan gebruik ik spelletjes en oefeningen om tot een lach te komen. Cineeslachvoetbal of de lachmarathon bijvoorbeeld. Het leek me leuk om dat een keer in Castricum te gaan doen, want ik verhuis in oktober van Purmerend naar Castricum.

Hebben Castricummers wel gevoel voor humor?
Daar moet ik nog achter komen. Maar ik verwacht niet dat mensen die er niet voor openstaan naar een lachwandeling komen, dus ik heb alle vertrouwen in een vrolijke wandeling.
Als je je openstelt voor het onverwachte en buiten je patronen durft te gaan, dan rolt de lach als vanzelf.
1 mei 2008 Yes nr 18
Mandy Prins schrijft over lachend afvallen:

"Die moorkop van vanmiddag zie je terug op je achterwerk en je uitgedijde heupen doen je het lachen vergaan. Jammer, want een fikse schatersessie kan juist helpen weer in je broek te passsen.
William Fry onderzoekt al jaren het verband tussen humor en gezondheid. Naast tal van gezonde elementen blijkt lachen ook extra calorieen te verbranden. Ongeveer 100 tot 200 keer lachen staat gelijk aan 10 minuten op een roeimachine.
Humorcoach Marleen M. Heeman geeft nog een andere reden voor lachend afvallen: als je goed in je vel zit, heb je minder drang de koelkast leeg te eten. Ze raadt aan om vaak je mondhoeken op te trekken, ook zonder reden tot lachen.
Je hebt een spiergeheugen. Als je je mondhoeken optrekt, denken je spieren dat je gaat lachen en seinen dat door naar je hersenen, waar het bijbehorende goede gevoel wordt geproduceerd."

27 april 2008 Purmerend
Purmerend op zondag schrijft:
De Lachwandeling onderleiding van de Purmerendse humorcoach Marleen M. Heeman had deze keer wel een heel speciaal tintje.
Met de 24 deelnemers liep ook mee: Man Bijt Hond.
Na een snelle en vrolijkeaftrap waar de lach meteen rolde werd tijdens het partijtje "Chinees voetbal" in het bos de groep verrast door de cameraploeg die in de kring gingen staan terwijl ze riepen: wij zijn er niet.
In de lach schieten, glimlachwerpen, een lachmarathon en de hink-stap-lach over de lachbrug werden met veel inzet, plezier en geschater uitgevoerd.
Ook de :" nu mag ik even gek doen voor de camera-lach" vond gretig aftrek.
Na een uurtje lachen en lopen werden de deelnemers moe. Maar wat lachyoga en een frisse "lachshake'gaf de deelenemers weer energie om verder te lopen en lachen.
Aan het slot vraagt de humorcoach zich af of Purmerend al rijp is voor een echte "Lachclub": maandelijks een bijeenkomst om met elkaar te lachen!
Een volgende lachwandeling komt er weer op vrijdag 20 juni om 19.00 uur in het Purmerbos.
De uitzending is dinsdag 13 mei om 18.55 op Nederland 2

------------------------------------------------------------------------------------

Ger Belmer in Ondernemend Purmerend en regio6 okt 2007:

Humorcoach helpt bedrijven eigen talenten te ontdekken

Spelenderwijs communicatie en creativiteit bevorderen

PURMEREND - Humor is een ernstige zaak. Marleen Heeman weet er alles van. Haar beroep is humorcoach. Wie echter denkt met de 57-jarige Purmerendse constant in een deuk te liggen, komt bedrogen uit. "Ik laat mensen de lach in zichzelf terugvinden", zegt ze. Een aantal keren per jaar maakt ze met een grote groep liefhebbers 'lachwandelingen' in het Purmerbos. Spelletjes en oefeningen zijn de instrumenten die ze gebruikt om de deelnemers tot het maken van grappen aan te zetten. Met als gevolg een gierende meute die over de paden trekt.

'Marleen M. Heeman, Specialist In Spelvormen' luidt de naam van haar bedrijfje. Met haar zelfontwikkelde Grote Humor en Creativiteitsspel beweegt ze zich op de markt voor bedrijfstrainingen. Ze verkoopt het spel aan bedrijven en instellingen die het zelf gaan spelen. Terwijl het ook mogelijk is Marleen als spelleider in te huren. Het spel wordt gespeeld met zes tot twintig personen. Er is een flinke ruimte voor nodig, waar de deelnemers rond een grote (vergader)tafel kunnen zitten en waar het mogelijk is zich fysiek uit te leven. Het Grote Humor en Creativiteitsspel bevat kaarten in zeven kleuren. Per kaartkleur zijn er drie mogelijkheden: een doe-opdracht, een kijkopdracht en een woordspelletje. Opzet is met behulp van humor de onderlinge communicatie verbeteren en tot creatieve oplossingen te komen. Uiteindelijk wordt het spel gekoppeld aan een probleem dat zich binnen het bedrijf voordoet.

WERKSITUATIE
"Ik lever maatwerk en spits me toe op de problemen van mijn opdrachtgever. Wat kunnen we hier mee in de werksituatie?, vraag ik op een gegeven moment. We pakken een probleem bij de kop en gaan er mee aan de slag. Dat kan de onderlinge communicatie zijn. Maar bijvoorbeeld ook het ontbreken van voldoende creativiteit binnen het team. Ik probeer de denkstroom een nieuwe richting op te krijgen. Thinking out of the box!

[ Foto: Cor Kes, Lux Photography ]
Foto: Cor Kes, Lux Photography

Marleen vindt het vooral leuk als alle geledingen binnen het bedrijf aan het spel mee doen. "Niet alleen het management, ook de jongen uit het magazijn. Als je iedereen bij elkaar zet komen de meeste talenten boven drijven. Ik streef er naar de onderlinge communicatie lichtvoetiger van toon te maken. Dat levert onderling plezier op, waardoor het werk leuker wordt en de klantvriendelijkheid toeneemt. Ik denk dat je spelenderwijs meer bereikt dan met het luisteren naar een spreker. Iedereen is fysiek bezig en maakt plezier. Een gouden combinatie. Ik sta telkens weer versteld van het resultaat." Na een dagdeel spelen ziet ze zeker positieve effecten. "Aan het meten van de uiteindelijke resultaten ben ik echter nog niet toegekomen. Ik zou het enig vinden als een bedrijf met zo'n 60 medewerkers aan een nulmeting zou willen meedoen. Meten is weten. Misschien is er ooit nog een mogelijkheid om leerlingen van een HEAO zo'n onderzoek te laten verrichten." Marleen Heeman heeft ook de mogelijkheid een natraject te verzorgen. Ze werkt daartoe samen met een organisatieadviseur en een bedrijfspsycholoog. Naar aanleiding van de met het spel gesignaleerde 'pijnpunten' binnen de organisatie kunnen ze gerichte trainingen verzorgen.

KAMER VAN KOOPHANDEL
Ze timmert pas een paar jaar met "Het Grote Humor en Creativiteitsspel" aan de weg. Inmiddels heeft ze het bij 25 bedrijven gespeeld, terwijl 15 ondernemingen het gekocht hebben om het zelf te spelen. Onder meer was ze het spelend actief bij de Kamer van Koophandel in Alkmaar; bij Abrona, een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke handicap; bij het Centrum voor Ontwikkeling van Creatief Denken; bij Kreanet, netwerk voor creativiteitsbevorderaars en bij NIVO Noord-Holland, netwerk voor vrouwelijke ondernemers.

OUTPLACEMENT
Marleen Heeman volgde een HBO-opleiding Creatief Therapeute Drama. Als zodanig werkte ze tien jaar in de kinderpsychiatrie en vervolgens elf jaar in de vrouwenhulpverlening. Toen die laatste organisatie ging reorganiseren, kreeg ze outplacement. Omdat ze wist dat ze goed was in het werken met grote groepen, kwam ze op het idee bedrijfstrainingen te gaan doen. Dat liep direct goed. "Ik kom uit een ondernemersgezin, mijn vader had een verfwinkel. Acquisitie bleek voor mij geen probleem. Zakelijk denken is mij niet vreemd. En klantvriendelijkheid is mij met de paplepel ingegoten."

Ze verzorgde op lichtvoetige en speelse wijze allerlei congressen en scholingen. In 1995 kreeg ze een grote opdracht van de Hoogovens. Vijf maanden hield ze zich samen met vijftien, door haar opgeleide, spelleiders bezig met een project dat de 1400 medewerkers van het bedrijf beter moest leren omgaan met intimidatie. Ook verzorgde ze een project bij de gemeente Amsterdam gericht op homoseksuele ambtenaren die last hadden van de homofobie van allochtone collega's.

Voor meer informatie zie www.humorcoach.nl

 


Gerben van 't Hek in Noord Hollands Dagblad 2 oktober 2006:

 

Een bospad lang hahaha
Lachen, gieren, brullen op commando. Het leidt zondag tot hilarische taferelen in het Purmerbos. In het kunstmatige Purmerendse woud galmt net zo lang de kunstmatige lach tijdens de vijfde "officiële" lachwandeling. Na het potje Chinees lachvoetbal volgt de marathonlach. "Kom op! Een bospad lang hahaha".

Als herten met een ernstig coördinatieprobleem huppelen mensen over een bruggetje in het bos. Voor de duidelijkheid: volkomen nuchtere mensen. Belachelijk? Wellicht. Lachwekkend? Absoluut. Maar dat is ook precies de bedoeling van het hink lach springen. Een van de succesvolste onderdelen -kaakkramp verzekerd- tijdens de zondagse wandeling.
De vrolijke kuiertocht is bedoeld als de ideale opfriscursus voor wie het lachen is verleerd. Maar sombermans meldt zich niet aan de bosrand in Purmerend.

Het initiatief van professioneel 'humorcoach' Marleen Heeman lokt vooral buitengewoon opgewekte mensen naar het Purmerbos. Ongecompliceerde types.

"Depressievelingen komen hier inderdaad niet op af" vertelt Heeman. "Helaas, want ik denk dat ze er veel aan kunnen hebben." Het is misschien een cliché, maar lachen is ècht gezond.

Als zelfbenoemde gids loodst Heeman krap veertig wandelaars voor een schamele twee euro door het bos én door de wereld van de lach. Routineus worden om de paar honderd meter lachoefeningen op het gezelschap afgevuurd.