Gelezen

 

Trouw zaterdag 17 oktober 2015

Piekeren( "overthinking")

Piekeraars zijn vaak creatieve mensen. In je hersens is een nauw verband tussen bezorgdheid(angst) en een groot verbeeldings vermogen. Bezorgdheid is de moeder van oplossend denken. Veel uitvindingen zijn geboren uit zorg. Veel genialen leden aan hevige angsten. Dus als je weer tobt, denk dan: aaaah weer een signaal van mijn (briljante) creatieve vermogen!!!

 

Trouw, zatterdag 3 oktober 2015.

"Onderschat humor niet in de strijd tegen dictators".

Een intervieuw met Srdja Popovic van Canvas( Centre for Applied Action and Strategies).

"Met geweld tegen geweld kun je niet winnen. Misschien moet je soms het slagveld op, maar besef dat het is als het bestrijden van muggen. Je moet het moeras droogleggen, anders is het dweilen met de kraan open. Met geweld alleen los je nooit een probleem op". In "blueprint for revolution" legt hij uit dat je variatie nodig hebt als je mensen in beweging wilt laten komen tegen terrorisme. Kleine haalbare doelen stellen, dan win je aanhang. Dan naar een volgende stap. Lach-tivisme is een goed middel tegen angst. Als voorbeeld noemt hij dat een actie groep op een plein een ton neerzette met het gezicht van een dictator er op. Mensen mochten voor een kwartje er op slaan. Na enige aarzeling gingen mensen dat doen en er ontstond veel plezier en gelach. Dat trekt aan, je creert eenheid en dan komen mensen in beweging.

 

"Valt er nog wat te lachen met die moslims"door Abdulwahid van Bommel. Van harte aanbevolen. Een prachtig cultuur en godsdienst overstijgend boek met veel humor, moppen en relativering.

Op de positieve kalender staat:
"Als je later ergens op kunt terugkijken en erom lachen, dan kun je er net zo goed nu al om lachen."Marie Osmond

In PW's nutty nieuwsbrief las ik enkele uitspraken van Fonds Jansen ( "de lachende kerk")
* humor bedrijven is ernstig werk. Het is balanceren tussen het heilige en het banale. Het is eindeloos bijvijlen van woordkeus, klemtoon, intonatie en mimiek. De kleinste verandering wordt genoteerd, herhaald, nog eens veranderd en vastgelegd. De gemakkelijke speelsheid is volkomen schijn. Dat maakt het vak ernstig. Na een voorstelling of honderd komt de vorm er enigszins in.
* humor geeft geen oplossing voor een vraag. De vraag lost zelf op in humor.
*definitie van biechten: klikken over jezelf.

"Humor als verpleegkundige interventie",Marcellino Bogers,Elsevier gezondheidszorg,

"Humor inzicht dat verlicht" Paul Liekens ,Ankh-Hermes BV Deventer 1994

"Laugh for no reason" Dr. Madan KatariaMadhuri International, Mumbai 2005
( over lachyoga)

"Lachen maakt gelukkig" Dhyan Sutorius ,Synthese , Den Haag 2006
(over lachmeditatie)

"Komt een Griek bij de dokter" Patrick de Rynck& Mark Pieters,Athaneum-Polak& Van Gennip, Amsterdam 2006
(humor uit de oudheid)

"Van de Zottten" red. Jaap Bakker en Kick van der Veer, Nijgh& Van Ditmar, Amsterdam 2007
(Liedteksten uit het Nederland cabaret)

"Megatrends van grimlach tot ironie" Adjiedj Bakas, Scriptum, Schiedam 2007
(o.a. humor in verschillende culturen)

NHD 14 december 2004.
"Humor is hogere vorm van wijsheid"
Een interview met David Mitchell schrijver van:"Wolkenatlas", roman, Querido.

"Humor is een hogere vorm van wijsheid. Humor bevat een diepere vorm van waarheid dan de waarheid zelf. Niet alleen komt humor snel tot de kern, zoals een middeleeuwse nar tot de kern kon komen tegen zijn koning, het maakt ook het bestaan leefbaar. Humor kan je leven redden. Het gaat dan niet om de grap, maar eerder om een manier van kijken, van leven haast. Ik kan maar weinig bedenken wat belangrijker is in het leven dan humor. Je kunt het ook niet toevoegen aan een boek, je moet het hebben als schrijver en dan filtert het als vanzelf je proza binnen, omdat je als schrijver jezelf meebrengt."

Ellie Rietveld en Nanne Wijma: "Humor als gereedschap voor managers". Bosch en Keuning . Baarn 1996
(humor op de werkplek inzetten)

Christa Truyen en Veerle Portael (Red.): "Lachen is gezond. Volkswijsheid of medische ernst Humor in de gezondheidszorg" Garant. Leuven-Apeldoorn 1996